Cultureel en geografisch gezien is Frankrijk vlakbij. Maar oenologie lijkt vaak wel een buitenaardse taal. Nieuwe wijn of oude zakken? Orthodox of gedurfd? De meningen… en smaken verschillen.

Zo laait het debat over monocépage versus assemblage de laatste tijd stevig op.

Monocépage is simpel. De term verwijst naar de wijn van een regio of terroir die gemaakt is met één enkel druivenras. Het (bijna) perfecte voorbeeld: de Bourgogne met zijn chardonnay voor witte wijn en de pinot noir voor rode.
Assemblage dan… makkelijk op papier, maar ingewikkelder in de praktijk. Hier gaat het om een mix van min of meer harmonieuze wijnen van verschillende percelen, cépages of jaren. Die vormen samen een evenwichtige wijn. De bekendste voorbeelden? De Châteauneuf-du-Pape, die tot 13 (!) verschillende druivensoorten kan bevatten in dezelfde fles. Of champagne, vaak een delicate evenwichtsoefening tussen de drie toegelaten druivenrassen uit de Champagne (de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay). De kunst van de onafhankelijke wijnboer of de keldermeester in grote wijnhuizen bestaat erin zijn gewassen perfect te beheersen, om de subtielste mix te maken.

Een ander voorbeeld? De rode languedoc, die vaak het resultaat is van een ‘gsm’. Nee, niet uw smartphone. Wel de assemblage van grenache-, syrah- en mourvèdre-druiven.

Volgt u nog?

Nee? Niet erg, want alles is volop aan het veranderen! Zo begint de gamay, een typisch druivenras uit de ‘lichte en lekker wegdrinkende’ beaujolais, nu ook aanvaard te worden in de Bourgogne, en dan vooral in de Côte Chalonnaise.
De Elzas, tot nu toe bekend om zijn traditie van monocépages (de sylvaner, de riesling, de pinot blanc, de muscat, de pinot gris, de gewurztraminer en de pinot noir), vindt op zijn beurt onverhoopte nieuwe inkomsten dankzij moderne marketing. De appellation Edelzwicker, een brave, wat zielloze tafelwijn die een mix is van overschotten van minder edele wijnstokken, moet op de wijnkaart vaak plaats ruimen voor sexyer appellations zoals de ‘Veilleur de nuit’ in Turckheim of de ‘Black tie’ in Pfaffenheim. 
Specialisten schreeuwen moord en brand wanneer Jan met de pet het ideale compromis ziet in een assemblage van riesling en pinot gris, als hij op restaurant moet kiezen tussen een droge of een rondere wijn.

Monocépage of assemblage? Aan u de keuze…