Vergis u niet: koken voor de hele wijk gebeurde niet alleen in een ver verleden. Ook vandaag kent dit gebruik meer en meer aanhangers.

Menu Next Door

Nog nooit gehoord van Menu Next Door? Dan is het hoog tijd om uit uw grot te komen! Sinds zijn lancering in april 2015 groeit de Menu Next Door-community onophoudelijk.

Het principe is simpel: als u een passie en talent voor koken hebt, dan kunt u zich als chef inschrijven op de website. U bereidt dan een gerecht naar keuze voor een bepaald aantal personen op een gekozen datum. Lekkerbekken kunnen zich online inschrijven voor uw menu, dat ze op een vooraf vastgelegd tijdstip komen afhalen. 

De kok steekt de winst van zijn bereiding op zak, en de smulpapen gaan naar huis met een lekkere maaltijd voor een bescheiden prijsje. Culinaire ontdekkingen en een leuke sfeer, vlakbij huis!

Delen en ontmoeten

Wat is de zin hiervan? Voor de chef is het een manier om een extraatje te verdienen en zijn vrije tijd op te vullen. Het is ook een uitgelezen kans om zijn kookkunsten door anderen te laten ontdekken en zijn buren te ontmoeten.

Voor de nieuwsgierigen is het een alternatief voor de diepvriespizza wanneer ze geen zin hebben om te koken. Ze kunnen afwisselen tussen verschillende chefs en genieten van een ‘homemade’ maaltijd voor een zacht prijsje. Het is een kans om mensen uit de buurt te leren kennen en de afhaaluren zijn flexibel.      

Wie heeft de koksmuts op?

De profielen van de chefs zijn gevarieerd, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze houden van koken. 30% zijn professionals, traiteurs bijvoorbeeld, die hun activiteiten willen uitbreiden. 30% zijn studenten die hun vrije tijd zinvol willen besteden en een centje willen bijverdienen. En nog eens 30% zijn liefhebbers die dit af en toe eens doen.  

Deze activiteit positioneert zich eerder als bijberoep dan als echte job. Het is een leuke manier om vrije tijd te besteden en wat bij te verdienen.

Burgerinitiatief

Sinds 2009 worden internetgebruikers geherwaardeerd en staan ze in het midden van de handel. Ruilhandel, uitwisseling, service, verkoop… deze alternatieve handelsvormen laten de consument toe een speler te worden in de deeleconomie.

De collaboratieve economie slaat aan en groeit omwille van enkele belangrijke redenen: het laat uitwisselingen toe, geeft voorrang aan sociale praktijken en laat consumenten profiteren van goedkopere diensten.   

Airbnb, Uber, MenuNextDoor …. Beetje bij beetje verovert de handel tussen particulieren een belangrijke plek in het klassieke ecosysteem.