Iedereen kan, alleen of in groep, bijdragen tot het behoud van onze mooie planeet. Zachte mobiliteit is een haalbare kaart voor ons allen en een geducht wapen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Menselijke en ecologische energie

Zachte mobiliteit wordt omschreven als een verplaatsingsmethode die alleen menselijke energie verbruikt: wandelen, fietsen, steppen, rollerskaten… Het is niet duur en vervuilt niks, pure eco- of duurzame mobiliteit dus.

Wat is ecomobiliteit?

Dit vrij recente concept is een verzameling van milieuvriendelijke vervoerswijzen. Er bestaat vandaag een ruim aanbod aan ecomobiele producten op de markt: elektrische fiets, elektrische step, Segway, Solowheel, Surfwheel, Hoverboard, enz. Doen die namen geen belletje rinkelen? Hier is wat meer uitleg:

De elektrische fiets

De elektrische fiets wordt almaar populairder. Maar denk nu niet dat deze tweewieler al het werk in uw plaats opknapt. Hij biedt enkel ondersteuning! De batterij stuurt haar energie alleen naar de motor om de beweging van de pedalen te versterken. Het gaat dus om een discrete, beperkte assistentie die niks verandert aan de primaire functie of de besturing van de fiets. Als die assistentie werkt zonder te trappen, dan wordt de fiets in Europa trouwens beschouwd als een scooter en gelden er dus strengere regels.     

De elektrische step

Ook een step die is uitgerust met een elektrische motor is een efficiënt transportmiddel in voetgangerszones. Mits een geschikte ondergrond, helpt hij je minder vermoeiend een lange afstand af te leggen.

De Segway

De Segway PT (Personal Transporter) is een elektrisch voertuig met één plaats, dat bestaat uit een platform en twee wielen waarop de gebruiker rechtstaat, een gyroscopisch stabilisatiesysteem en een handgreep voor het vasthouden en besturen. U snapt het al, het duurt wel even om de techniek onder de knie te krijgen en in volle vertrouwen rond te rijden op dit ‘futuristische’ karretje.

De Solowheel

Een beetje talent hebt u ook nodig om uw Solowheel in goede banen te leiden op de voetpaden in de stad. Deze elektrische eenwieler heeft een autonomie van 15 kilometer en haalt een snelheid tot 18 km/u. Plaats uw voeten aan beide zijden van het wiel en buig wat naar voor of naar achter om te versnellen of te remmen. Het wiel weegt maar 11 kg. U kan het dus makkelijk meenemen op het openbaar vervoer en naar kantoor, om het op te laden. 

Een winning team

Aan u de keuze uit deze nieuwe vervoerswijzen, als de afstand iets te groot is om te wandelen. U kan ze natuurlijk ook combineren met het openbaar vervoer. Bye bye, files!

Er bestaan intussen genoeg milieuvriendelijke vervoersmiddelen op de markt. Zowel voor korte als voor lange trajecten. De auto is dus niet meer de enige oplossing!

Laten we samen verantwoordelijk zijn en twee keer nadenken voor we de auto nemen.