De tijd dat reuk het lelijke eendje in de familie van de vijf zintuigen was, ligt ver achter ons… De neus heeft nu zelfs een plekje veroverd in verkoops- en marketingstrategieën.

Onbemind

Reukzin werd eeuwenlang vereenzelvigd met het dierenrijk en met seks, en daarom beschouwd als een tweederangszintuig. “En parfums dan?”, horen we u denken. Die werden gebruikt om te verzorgen, als echte medicijnen.

Pas in de jaren ’70 krijgt onze neus eindelijk de plaats die hij verdient: in het midden van het gezicht. Vanaf dan drukken parfums onze persoonlijkheid en zelfs onze culturele waarden uit.

Zintuiglijke marketing

Vandaag worden er meer dan 1.200 parfums per jaar gecreëerd en bestaat er een eindeloos aanbod aan geurtjes en aroma’s. Een buitenkansje voor een commerciële techniek, die daar handig van gebruikmaakt: zintuiglijke marketing.  

Zintuiglijke marketing wil consumenten verleiden door hun welzijn te stimuleren. Doel: Hun gedrag ten opzichte van een product of in een winkel gunstig beïnvloeden. Een theorie die dateert uit de jaren 2000. 

Geurmarketing om competitief te blijven

Het begin van de 21ste eeuw werd gekenmerkt door een explosie van de e-commerce (online verkoop). Daardoor moest de traditionele verkoop op zoek gaan naar troeven die het internet mist…

Een product ruiken, aanraken of proeven en een aangenaam moment beleven in de winkel is een positieve ervaring voor de consument.

Onze zintuigen beïnvloeden ons en daar wil geurmarketing een graantje van meepikken. Reukzin heeft een grote emotionele impact, die langer blijft hangen dan bijvoorbeeld de beelden die onze ogen waarnemen.

Kijk maar naar de vele kledingwinkels die hun eigen parfumflesje aanbieden. De geur wordt verspreid in de winkel, zodat de klanten het gevoel krijgen dat ze op een aangename plek zijn, met een geur die ze na enkele bezoekjes herkennen.

En in de afdeling wasproducten van de supermarkt geven de poeders en vloeistoffen klanten zin om die lekkere geur mee naar huis te nemen.

Of probeer maar eens de heerlijke geur van een bakkerij voorbij te lopen zonder binnen te stappen. Dat is allesbehalve toeval: bepaalde zaken richten hun ovens doelbewust naar de straat. Die techniek vergroot immers hun commerciële ruimte en boost de verkoop met 10 tot 15%!

Geurmarketing is een krachtig en weldoordacht wapen. Want door emoties en genegenheid op te wekken met lekkere geurtjes denkt de consument niet te veel na over de prijs…