Een restaurant gespecialiseerd in loempia’s, een soepbar, een vitrine vol cupcakes… Geen twijfel mogelijk, monoproducten zijn ‘hot’!

Het concept

Het principe is simpel: één product aanbieden in allerlei geuren en kleuren. Van gehaktballen tot popcorn, alles kan. Het is een uitstekende manier om op te vallen in de culinaire jungle.

De monoproduct-keuken moet het hebben van twee belangrijke ingrediënten: kwaliteit en vindingrijkheid. Een team dat gespecialiseerd is in één product kan al zijn expertise aanwenden bij het uitvinden en klaarmaken van nieuwe composities. Eenzelfde voedingsmiddel kan compleet anders zijn, afhankelijk van de bereiding. Het enige wat je nodig hebt voor een heerlijk, origineel recept is fantasie!   

Op lange termijn zijn het net die twee eigenschappen die het verschil maken met gelijkaardige aanbiedingen. Maar de inzet is riskant. Door je volledige omzet te baseren op één product kan je al snel in een ongemakkelijke positie terechtkomen, als er geen interesse (meer) is of als de leverancier bevoorradingsproblemen heeft.

Van roomsoes tot sardine

In Frankrijk heeft het idee de wind in de zeilen. Er duiken almaar meer zaken op die varianten van eenzelfde product aanbieden.

Roomsoesjes staan centraal in ‘L’éclair de Génie’. Cheesecake kan je zowel zoet als hartig degusteren bij ‘She’s Cake’, en fans van tiramisu reppen zich naar ‘We are Tiramisu’.

Wie het niet zo heeft voor patisserie, kan eitjes gaan eten bij ‘Oh My Coque’ of even uitblazen in de popcornbar ‘My crazy pop’. Gevogelte is de eregast in ‘Solyles’ of bij ‘Coq Rico’, en sardines spelen de hoofdrol in ‘Sard’in’.

Allemaal leuke namen die het centrale product van de zaak in de spotlights zetten. Communicatie en marketing overheersen in dit soort trendy, innoverende boetiekrestaurants. En meestal zijn ze ook nog eens creatief en smaakvol ingericht.   

Bij ons

Ook in Brussel is de trend aan een opmars bezig. Een hongertje? Ga dan van een lekker soepje slurpen bij ‘Sup’, herontdek de pistolet uit uw kindertijd bij ‘Pistolet Original’ of laat u verleiden door een originele gevulde aardappel bij ‘G Spud’.

Wie gek is op gehaktballetjes, kan zijn geluk niet op bij ‘Balls and Glory’. Eerder zin in lenterolletjes? Dat is de specialiteit van ‘Knees to Chin’. En bij ‘Ellis Burger’ is het al hamburger wat de klok slaat.

Voor een heerlijk dessertje zijn er de prachtige cupcakes van ‘Lili Cup’ of een lekkere taart uit de vitrine van ‘Tartes de Françoise’.