De staatshervorming heeft heel wat gevolgen voor de onroerende fiscaliteit. Ontdek wat er verandert voor uw huis of appartement.

Van federaal tot regionaal

De zesde staatshervorming regionaliseert een heleboel bevoegdheden. Op het vlak van onroerende fiscaliteit werden bepaalde bevoegdheden geregionaliseerd, terwijl andere federaal blijven. Dat maakt het er niet makkelijker op.

De eigen woning

De regionale belastingaftrek is alleen van toepassing op uw “eigen” woning.

Die term betekent simpelweg de woning die u persoonlijk betrekt als eigenaar. De exacte definitie vindt u hier.

‘Niet-eigen’ woningen, zoals tweede verblijven, blijven een federale bevoegdheid.

Woonbonus

De woonbonus is de belastingvermindering voor personen die een hypothecaire lening afsloten voor de aankoop, bouw of renovatie van hun woning.

Wanneer u vroeger een hypothecaire lening afsloot, wist u precies welk fiscaal voordeel u de komende 20 jaar genoot. Dat is niet meer het geval. Het fiscale regime van een lening varieert nu in de tijd, afhankelijk van het gewest.

Voor woonkredieten die na 1 januari 2015 zijn afgesloten, wordt de belastingvermindering niet meer berekend in functie van de inkomsten van de lener, maar op basis van een vast, regionaal tarief.  

Verhuist u naar een ander gewest?

Dan wordt het pas echt ingewikkeld! Of zoals fiscalist Jef Wellens het zegt:

Verhuizen naar de andere kant van de taalgrens is de ultieme fiscale beproeving. Gedurende twee jaar wordt uw huidige lening voor uw woning in Vlaanderen dan aan drie regimes onderworpen. U geniet dan achtereenvolgens van de Vlaamse, de Waalse en de federale belastingvermindering.”  

Meer info over de nieuwe regels voor uw woning vindt u op deze regionale websites: