Een baksteen in de maag

De baksteen zit in het DNA van de Belgen en wordt van generatie op generatie doorgegeven. En toch stijgt het percentage huiseigenaren niet. Al tien jaar lang blijft het hangen op circa 72%. Niet dat niemand geen huis meer wil kopen! Het zijn de marktomstandigheden die tegenzitten. En het is vooral de jongere generatie die daarvoor betaalt.

Een zure financiële cocktail

De vrij lage hypotheekrente lijkt op het eerste gezicht een aankoop te stimuleren, maar de potentiële koper krijgt nieuwe eisen van de bank voorgeschoteld. Zij wil niet lenen zonder een eigen inbreng van circa 20%, terwijl vroeger 100 en zelfs 110% van de aankoop gefinancierd werd. Voor jongeren tussen 25 en 30 jaar, ook al werken ze zelf, is dat zonder financiële steun van de ouders niet evident! Daarbij komen ook nog de voortdurend stijgende vastgoedprijzen, vooral in een stedelijke omgeving. De daling van de rentevoeten en het ontbreken van een spaarvergoeding hebben ervoor gezorgd dat er meer wordt geïnvesteerd in vastgoed.

Doorverkopen? Geen kinderspel!

Ons fiscale systeem belast het vastgoed met gemiddeld 12,5% 'registratierechten', om het met een kuise term te zeggen. Wanneer het binnen twee jaar na de aankoop opnieuw verkocht wordt, kan de koper daarvan 3/5 terugkrijgen. In de andere gevallen: geld verloren!Iedereen heeft de mond vol van professionele mobiliteit, maar als men zijn huis niet kan verkopen zonder gegarandeerd 10% te verliezen, dan is dat een groot probleem. Het moment waarop vaak aan de aankoop van vastgoed wordt gedacht, is wanneer een koppel gaat samenwonen of trouwen. De partners zullen dit samen financieren en misschien ook rekenen op de steun van beide families. De lening hiervoor wordt meestal berekend op 20 tot 25 jaar. Wat in deze tijden ook belangrijk is, is de gevoelsmatige mobiliteit en die kan verliezen met zich meebrengen bij een verkoop.

Jonge eigenaar, een ander eisenpakket

Iedere periode heeft zijn eigen trends: een combinatie van hart en hoofd. Jongeren hebben hun droom om zich huiseigenaar te noemen niet opgeborgen. Ze passen hem gewoon aan de realiteit van de dag aan. Een mogelijkheid is co-housing of samenhuizen: een nieuwe trend, maar wel een met beperkingen. Het gaat hierbij vooral om het delen van een tuin en gemeenschappelijke ruimten en niet om het geheel. Milieuvriendelijke lage-energiewoningen, dicht bij het openbaar vervoer en vooral (veel) kleiner wonen zijn de trefwoorden op het lijstje met eisen van een jong koppel op zoek naar een woning. De droom van een 'viergevelwoning' behoort definitief toe aan de oudere generaties.