Steeds meer mensen hebben last van glutenintolerantie. Wie alle producten op basis van granen of tarwe moet mijden, heeft het niet makkelijk om dag na dag een menu samen te stellen. Geen paniek: er bestaan oplossingen!

Coeliakie, een vreemde ziekte?

Glutenintolerantie wordt ook wel eens omschreven als ‘coeliakie’: een chronische darmaandoening, veroorzaakt door het eten van gluten.

Gluten, wat zijn dat eigenlijk? Het gaat om een groep van eiwitten die in de zaadjes van een aantal granen wordt aangetroffen (tarwe, gerst en rogge).  
Tussen haakjes, de benaming ‘gluten’ is afgeleid van het Latijnse ‘glu’ (kleven). Die mengeling van eiwitten vormt immers een elastische en kleverige massa.
Weinig appetijtelijk, denkt u? En toch! Gluten verhogen de cohesie tussen ingrediënten en zorgen er, bijvoorbeeld, voor dat brood en gebakjes een smeuïge textuur krijgen. Ze worden dan ook vaak gebruikt in sausen en bereide gerechten. 

Buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree… Het begin van alle ellende  

Het is best mogelijk dat u nooit eerder problemen had met gluten en toch plots intolerant blijkt te zijn. De belangrijkste symptomen van de ziekte zijn spijsverteringsproblemen (diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel).

Werd bij u de diagnose ‘glutenintolerantie’ gesteld? Dan hebben we goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws: wellicht zal u voor de rest van uw leven een streng dieet moeten volgen. Het goede nieuws is dan weer dat u zeker niet de enige bent.

Wat mag ik in de praktijk eten?

Niet langer genieten van brood, gebak, pasta, griesmeel, fijne vleeswaren (ham mag wel: een meevaller!), bereide gerechten en …driewerf helaas: bier!
Schrikt dit lijstje u af en wordt u door paniek overvallen?

Laat boodschappen doen en aan tafel gaan geen frustrerende ervaringen worden en probeer het positief te bekijken: zuivelproducten en fruit vormen géén probleem. Vlees en verse vis kunnen ook, net als alle verse groenten. En zelfs zuurtjes!

U heeft het al begrepen: uw intolerantie is dé uitgelezen kans om over te schakelen op 100 % natuurlijke en gezonde voeding. Vergeet industrieel bereide gerechten en ga weer zelf aan de slag in de keuken… 

De ziekte is ‘in’

U heeft geluk! De ziekte verspreidt zich steeds verder. U bent dus lang niet de enige, en sommige restaurants en supermarkten spelen graag in op de behoeften van consumenten.

‘Dieetproducten’ zijn sowieso al goed vertegenwoordigd in de winkelrekken. Tegenwoordig vindt u er ook producten ‘zonder gluten’. U kan ze herkennen aan het logo van een korenaar met een streep erdoor.

Vindt u dergelijke aankopen te duur? Kies dan voor Aziatische producten: vaak zijn die op basis van rijst. Bloem kan u ook vervangen door maïs- en aardappelzetmeel. En er wordt zelfs al bier zonder gluten gebrouwen.

Rust in uw darmen

Wie zonder gluten eet, heeft eigenlijk gewoon een andere kijk op voeding. Uiteraard is elke verandering in het begin wat ongemakkelijk, maar staar u niet blind op de ‘verboden vruchten’ en geniet dubbel van wat wél op uw bord mag belanden.  
Vanuit die optiek, wordt voedingsmiddelen selecteren een genot dat bovendien zorgt voor variatie in uw keuken. En, oef: uw spijsvertering vaart er wel bij!